Duurzaam ondernemen als webdesigner

Project Direct | Webdesign | Website bouwen | Grafische vormgeving | SEO | Hosting | Wordpress training | Logo design | SSL Certificaten | Website onderhoud

Een aantal jaren geleden vroeg ik mij al af of ik duurzaam kan ondernemen als webdesigner. Steeds vaker spelen milieuvraagstukken een rol in de maatschappij en bij het ondernemen. Vragen als: is mijn bedrijf duurzaam bezig, verbruiken we niet teveel energie of hoe kunnen we iets een tweede leven geven (circulaire economie) zijn hot items.

Vanuit mijn perceptie ben ik al redelijk goed op weg om duurzaam te ondernemen. Uiteraard zijn er voor-en tegen argumenten te bedenken en die zet ik dan ook graag voor je op een rijtje. We beginnen met de tegenargumenten.

Mijn bedrijf is niet duurzaam omdat:

 • Mijn bedrijf maakt gebruik van internet. Sterker nog mijn bedrijf draagt dagelijks iets bij aan het internet door websites en content te publiceren. Dit kost stroom. Stroom om de server (waar de website gehost wordt), stroom om een website te produceren en stroom om een website te onderhouden en bij te werken.
 • Om mijn werk goed uit te voeren heb ik genoeg licht nodig rondom mijn werkplaats. Alle lampen zijn weliswaar voorzien van LED verlichting, maar toch..
 • Om aan klanten te komen of contacten te onderhouden rij ik af en toe naar klanten. Dit komt hoogstens 1 a 2 keer per maand voor. De rest regel ik online.

Mijn bedrijf is wel duurzaam omdat:

 • Omdat ik vanuit huis werk en geen kantoorruimte huur verstook ik maar een keer energie. Daarnaast woon en werk ik vanuit een energie label A huis. Dit bespaart niet alleen kosten doordat het goed geïsoleerd is, het is ook milieuvriendelijker.
 • Mijn huis maakt gebruik van zonnepanelen op het dak.
 • Ik onderhoud bijna al mijn klantencontacten online. Dit werkt efficiënter, is tijdsbesparend en kosten reducerend doordat ik weinig reistijden en kilometer heb voor mijn werk.
 • Ik heb een papierloos kantoor, wat inhoud dat ik niks print en letterlijk alles digitaal online heb ingeregeld en in de cloud werk. Ik communiceer via de Whatsapp (dit werkt zakelijk heel goed), email of bellen. Geen papier, behalve die stomme blauwe enveloppen die iedere ondernemer ontvangt ;)
 • Sowieso is mijn hele leven op loop en fietsafstand ingericht. Mijn auto staat soms wel een hele week doelloos voor de deur.
 • Mijn energie ontvang ik van Greenchoice. Zij bieden niet alleen groene energie aan, maar zijn ook nog voordelig onderaan de streep.

Kortom als ik deze bovenstaanden voor-en tegen argumenten tegen elkaar afstreep, dan hebben de argumenten dat ik een duurzaam beleid heb om te ondernemen de overhand. Uiteraard zijn er altijd nog flinke verbeterpunten te bedenken. Heb jij na het lezen van dit artikel nog energie besparende tips, graag zie ik je reactie tegemoet.

Timo van Tilburg
Schrijft af en toe over de dagelijkse dingen van een freelance webdesigner.

Blog & Insights

Klanten beoordelen ons:

Webdesigner Hoorn - Project Direct | Webdesign | Website bouwen | Grafische vormgeving | SEO | Hosting | WordPress training | Logo design | SSL Certificaten | Website onderhoud

 • review rating 5  Ik heb Timo leren kennen als een zeer creatieve webdesigner die open staat voor aanvullende ideeën en suggesties. Bovendien een prettige manier van (samen) werken waar de klant voorop staat en afspraken worden nagekomen. Ik zal Timo absoluut aanbevelen!

  thumb Thierry Reus
 • review rating 5  Zeer prettige samenwerking, iemand die met je meedenkt en een geweldige websites kan bouwen.

  thumb Glansrijk Car Detailing